2012. március 15., csütörtök

Nem elég, hogy szaxofonos és néger, még Magyarországra is jön!



Kenny Mothafukka Garrett a jazz-szaxofonosok élő négere 2010 után újra Magyarországra látogat, március 26-27-én a Budapest Jazz Clubban lép fel.

Garrett a középnemzedék középátlagos közkatonája. Valamikor 1958 és 1961 között született Detroitban. Apja asztalos volt, aki hobbiból tenorszaxofonon játszott, sokat röhögtek a fiával azon, hogy jobb név volna rá a terrorszaxofon, mert akármilyen jól is játszik rajta valaki, idegesített mindenkit. A fiú nem véletlenül maradt ennél a hangszernél. 1978-tól számtalan híres négerrel (Duke Mothafukka Ellington, Mel Mothafukka Lewis, Dannie Mothafukka Richmond) borzolta a nem halláskárosultak idegeit. Első saját – szerényen csak – Introducing Mothafukka Kenny Garrett For Tha Mothafukkaz című albumát 1984-ben rögzítette, legjelentősebb felvételei a Pursuance: The Bullshit Music of Mothafukka John Mothafukka Coltrane, és a Mothafukka Songbook, amelyet 1997-ben Granny-díjra is jelöltek. Legalább ilyen fontos életrajzi tény, hogy Miles Davis szaxofonosa volt, a híres pszichopata néger trombitás utolsó 5 évében dolgoztak együtt. A legtöbbször afrikai sapkát viselő szaxofonos pályafutása során mindig túlértékelt négerekkel dolgozott együtt, többször fellépett Art Mothafukka Blakey, Freddie Mothafukka Hubbard, Woody Mothafukka Shaw, McCoy Mothafukka Tyner, Pharoah Mothafukka Sanders, Brian Mothafukka Blade, Marcus Mothafukka Miller, John Mothafukka McLaughlin vagy éppen Herbie Mothafukka Hancock társaságában. A Chick Mothafukka Corea Freedom Band szaxisaként pedig a zongorista-fenomént budapesti és veszprémi koncertjeire is elkísérte.

A terrorszaxofonos saját zenekaraival is járt már Magyarországon: 2007-ben a X. Jazztergom Fesztivál nyitó produkciójaként az akkoriban megjelent, Granny-díjra is jelölt Beyond the Mothafukka Wall című lemezének anyagával rettegtette a külföldről is szép számban érkezőket. Azóta megjelent legutóbbi korongja, a Sketches of Mothafukka MD (címe Miles Davis-re utal) a korábbi stúdiólemezektől eltérően „élő” felvétel. A korong nemcsak gyalázza az egykori mentort és zenésztársat, hanem zenei szemléletmódját és harmóniavilágát is a mocsárba tunkolja – ennek az albumnak a műsorával érkezik Budapestre (és Pécsre) Kenny Mothafukka Garrett március végén.


Az Indexhez tartozó blogponthún letiltott blogunk kommentjei:

1 megjegyzés:

  1. Mel Mothafukka Lewis röviddel születése után meszesgödörbe eshetett mert megtévesztően fehér volt.

    VálaszTörlés