2012. április 21., szombat

Jó, ha egy fogorvos improvizál?

Ön melyik fogorvoshoz menne szívesebben?

„Kiskoromtól kezdve mindig az volt a mániám, hogy hadd játsszak valamit a darabra, ami fel volt adva. Azt mondták: „Gyurika, ha tudod a darabot, akkor az óra végén játszhatsz rá”. De volt olyan tanár is, aki még akkor se engedte meg. Egyébként jellemző volt arra a korra, hogy nem volt szabad improvizálni, az Akadémián sem” – sajnáltatja magát Vukán György.

Pedig tudhatta volna, vagy ha akkor nem is, 71 évesen már tudhatná, hogy a tanárai bizony jót akartak neki. A legjobb példa erre a nigériai származású, de immár svédként világhírnévre szert tevő kollégája, Dr. Alban. Aki 1990 és 1997 között olyan slágerekkel aranyozta be az akkori tinédzserek mindennapjait, mint a Hello Afrika, a Look Who’s Talking, a Sing Halleluja stb., de legfőbbképpen a mindent vivő It’s My Life!

Elég volt elkapcsolni a szocreál szürkeségben tapicskoló, panelproliktól hemzsegő Szomszédokról a Music Televisionra, vagyis faramuci módon az egyik MTV-ről a másik MTV-re, és már dőlt is a kaleidoszkópszerű tarkaság, a dögös ritmus és a fülbemászó melódiák végtelenje. Igen, az első magyar teleregénynek Vukán György szerezte a zenéjét. Nincs benne improvizáció, de attól még nyomasztóan borzalmas.

A jövő nemzedékének komoly elrettentő példa lehet a jazz-zongorista konoksága. Már gyerekként hülye mániákat vett fel, nem a darabot akarta játszani, hanem JÁTSZANI VALAMIT A DARABRA. Aztán egyszer csak azon kapta magát, hogy a Szomszédok szörnyű, lépcsőházszagú zenéjének a szerzőségét is a fejére olvassák. Tavaly pedig a rossz ízlése és a botránykeltő kedve arra viszi rá, hogy megalapítsa a Creative Art-díjat! Csak remélni tudjuk, hogy a fogorvosi praxisában ritkán improvizálgatott a betegei fogsorán…

De hogy ne zárjuk ilyen szomorúan ezt a bejegyzést, következzék a Dr. Alban It’s My Life című dalának klipje. Vukán György, ha nem tévelyedik el oly fiatalon, ilyen örökérvényű remekműveket is alkothatott volna!

1 megjegyzés:

  1. Miért baj, ha valaki kreatív és nem azt akarja játszani amit már valaki megírt?!

    VálaszTörlés